RURAL STUDIO
12 Juny al 11 Juliol 2003 | Sala exposicions COAC | Barcelona
Demarcación de Barcelona
COAC Homepage de la Demarcación de Barcelona
-

 


QUÈ ÉS EL RURAL STUDIO?

El Rural Studio ofereix una combinació única d’experiències educatives:
- L’accés directe a una educació basada en «arts and crafts», que ofereix la possibilitat de gaudir de l’aprenentatge a través de la construcció.
- L’oportunitat de submergir-se en una petita comunitat rural. Conèixer i entendre aquesta comunitat marginada i conèixer íntimament els membres que en formen part.
- La possibilitat d’experimentar les dificultats, les alegries i les responsabilitats de treballar en equips d’estudiants des de dos fins a setze membres.

Com a part d’un programa professional de cinc anys, el Rural Studio ofereix tres oportunitats educatives de participació.

En el segon any d’estudis, els estudiants es traslladen a viure al comtat de Hale durant un semestre, on projecten i construeixen un habitatge unifamiliar caritatiu amb l’objectiu d’investigar la petita casa rural.

Normalment s’acaba una casa per any; com a exemples trobem la casa Harris «Butterfly» o la casa Bryant «Hay Bale».

 


En el darrer curs, el curs del projecte de tesi, setze estudiants es traslladen a viure al comtat de Hale per passar el seu cinquè any d’estudis d’arquitectura. Es formen equips per planificar, dissenyar i construir projectes per a la comunitat. L’objectiu és explorar nous usos de materials autòctons i experimentar amb altres materials. Com a exemples trobem un centre per a la comunitat a Mason’s Bend fet de terra premsada i finestres de cotxes, un centre per a l’organització Boys and Girls Club a Akron, on s’ha utilitzat l’acer d’una donació, i, més recentment, el Pavelló Cedar al comtat de Perry.

En el programa Outreach, els estudiants amb títol universitari no arquitectònic provinents d’arreu del món visiten el comtat de Hale durant un any i s’incorporen a treballs, tant individuals com de grup, per a la comunitat. Una pista de bàsquet i, més recentment, la casa Lucy, feta de peces de moqueta, són exemples d’aquest programa.

S’espera que tots els estudiants facin recerca, reciclin i experimentin amb materials nous.
També s’espera que tots els estudiants explorin la idea de sostenibilitat amb lletra «s» minúscula. En una àrea pobra i amb pocs recursos, sostenibilitat significa prendre decisions de sentit comú que comporten que el manteniment sigui mínim.

La ubicació del Rural Studio en una àrea on no hi ha recursos per controlar el procés d’obtenció del permís d’obra ofereix la possibilitat per a l’experimentació i l’exploració: els estàndards en la construcció adquireixen la forma d’un acord social.

 


El fet que els estudiants treballin gratuïtament i ofereixin el seu temps comporta que els escassos recursos es dirigeixin a l’obtenció de materials de construcció. Es fa molt amb molt poc. S’encoratja els estudiants per tal que siguin emprenedors, aprofitin materials, demanin donacions i busquin materials descartats.

El coneixement sobre aquest tipus d’educació arquitectònica provocativa està creixent.

El Rural Studio ha participat en nombroses exposicions, la més notable de les quals va ser la invitació a participar a la Biennial al The Whitney Museum of American Art de Nova York, el març de 2002. La Biennial mostra el millor art contemporani americà. La selecció del Rural Studio per a aquesta important mostra d’art va significar que, per primera vegada, se seleccionessin treballs d’arquitectes per a l’exposició.

El Rural Studio també ha exposat a Chicago, Cincinnati i, recentment, a l’Architekturzentrum de Viena, Àustria.

 

 

El treball del Rural Studio s'ha presentat a diferents programes de televisió, com ara ABC Nightline, CNN Future Watch, The Oprah Winfrey Show, Home and Garden Television, i també a nombrosos programes de ràdio.

El llibre publicat recentment, Rural Studio: Samuel Mockbee and an Architecture of Decency, ha estat el llibre més venut per Princeton Press, i pròximament se’n reeditarà la quarta edició.

El Rural Studio ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen el primer AIA National Teaching Excellence Award i l’Oprah Angel Network Award.

Aquesta exposició proposa donar una ullada a l’ampli ventall de treballs que el Rural Studio ha dut a terme en els últims deu anys. Inclou un examen en profunditat de dotze projectes, els quals presenten programes, localitzacions, clients i materials de caire divers.

El procés que ha derivat en cada projecte, tal com s'ha il·lustrat, es basa en la dinàmica dels diferents grups d'estudiants, la interacció amb el client, la comunitat involucrada, les passions dels estudiants i els materials investigats.




 


Altres documents [Format PDF]


. Introducció Real Studio
. Sobre Alabama i Hale County
. Memòries de les obres presentades
. Estadístiques significatives






|

adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Sala d'Exposicions de Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain
Tel. 93 301 50 00

Exposició oberta
del 12 de juny al 11 de juliol de 2003

Lloc:
Sala d'Exposicions i Espai Picasso

Organitza
COAC Barcelona

Coordinació:
Xavier Vendrell

Comissaris i disseny:
Xavier Vendrell, Andrew Freear, Jennifer Bonner

Fotògraf:
Timothy Hursley

Investigador:
Nathan Orrison

Traduccions:
Manners

Col·laboradors muntatge:
Elena Barthel (aad’@), Eusebio Boscasa (Transports Boscasa), Melcior Bustos, Maria Camps, Teresa Duran, Lisa Korpan, Alba Lòpez, Carolina Mansfield, Asier Musitu, Oihana Penades, Jami Primmer, Rafael Sala, Alba Siles, Jermaine Washington i també Eva, Xavier i Glòria.
BAU escola de disseny. Universitat de Vic
IED Instituto Europeo di Design

Col·laboradors:
Mary English, Juan M. Rois, Elena Stevanato, Elisabet Urgell

Empreses col·laboradores:
CESPA, INTERFACE

Agraïments:
College of Architecture, Design, and Construction, Auburn University, Alabama. Les poblacions de Hale County, Perry County, Marengo County i Newbern, Alabama.


més informació